Weet jij wat Fairtrade koffie is?

Weet jij wat Fairtrade koffie is?

Weet jij waar alle keurmerken voor staan? Je hebt het vast wel eens gezien: keurmerken op je pak koffie. EKO, UTZ, Rainforest Alliance, of het bekende Max Havelaar logo. Door de vele verschillende keurmerken is het vaak lastig om te weten wat het precies inhoudt. Wij krijgen hier dan ook regelmatig vragen over, en leggen je daarom graag het verschil uit tussen de meest voorkomende keurmerken.

EKO

EKO_SKAL

Het EKO-keurmerk geeft aan dat een product geproduceerd is volgens de Europese regels voor de biologische landbouw. Landbouwproducten worden dus duurzaam verbouwd en verwerkt.

UTZ

UTZ

UTZ Certified is een keurmerk voor onder andere koffie, en toont aan dat een product afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Ze gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen hun arbeiders goede werkomstandigheden.

 

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance

Het Rainforest Alliance keurmerk vind je onder andere op koffie, thee en chocola. Het laat zien dat er rekening wordt gehouden met arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.

Fairtrade

Fairtrade_MaxHavelaar

Het Fairtrade keurmerk (ook bekend als het Max Havelaar keurmerk) is één van de bekendste keurmerken van Nederland. Fairtrade betekent eerlijke handel. Als je producten koopt die Fairtrade gecertificeerd zijn, is er een eerlijke prijs voor betaald aan de producent. Door Fairtrade koffie te kopen werk je mee aan een mooiere toekomst van de boeren.

Zijn alle koffies van CoffeeMeister gecertificeerd?

Het antwoord is JA! Welke koffie je ook kiest uit ons assortiment, alle koffies dragen één en soms zelfs twee keurmerken. Een keurmerk zegt in beginsel niets over de kwaliteit of de smaak van het eindproduct. Wel kan je in het algemeen zeggen dat gecertificeerde producten hoogwaardiger zijn: we betalen vaak iets meer, dus we vragen ook de beste koffies.

Fairtrade bonen


De voordelen van Fairtrade koffie

Fairtrade koffie is kwaliteitskoffie.
Fairtrade koffie gaat over een eerlijk product, maar zeker ook over smaak. Wij weten dat de kwaliteit en de smaak van goede koffie altijd begint bij de boer. Daarom kopen wij zo veel mogelijk rechtstreeks in bij boerenorganisaties zelf. Als kleinere boeren samenwerken in coöperaties en federaties kunnen we vaak direct van hen inkopen. Vaak kan dit dan onder de Fairtrade handelsvoorwaarden. Hierdoor bieden we de boeren een betere toekomst en onszelf kwaliteitskoffie!

Fairtrade koffie wordt gemaakt met passie en liefde!
Fairtrade koffiebonen worden geteeld door boeren die weten hoe ze een topproduct kunnen leveren. Een topproduct levert de boeren een goede prijs, en voor ons dus lekkere koffie. Want als wij de mensen een eerlijke prijs betalen, kunnen de boeren met passie en liefde een topproduct maken.

Fairtrade biedt zekerheid en stabiliteit
Gaan wij met zijn allen meer Fairtrade koffie gaan drinken, dan worden er meer bonen ingekocht volgens de Fairtrade Handelsvoorwaarden. Hierdoor wordt er een minimumprijs gegarandeerd aan de producenten, ook als de wereldmarktprijs zo laag is dat sociaal- en milieutechnisch verantwoord produceren onmogelijk wordt. Dus, als de bonen worden ingekocht volgens de Fairtrade handelsvoorwaarden, betekent dit zekerheid en stabiliteit voor de boeren.

Daarnaast krijgen producenten meer kansen om zich te ontwikkelen, doordat zij gedeeltelijk vooruitbetaald worden zodat zij noodzakelijke investeringen kunnen doen. Ook zit in de prijs van Fairtrade koffie een extra premie inbegrepen, die ingezet wordt voor sociale investeringen zoals gezondheidszorg, onderwijs of infrastructuur.

Heerlijke koffie = Fairtrade koffie

Fairtrade is dus goed voor de boer, goed voor de koffie en goed voor jou. Kort gezegd: we geloven dat de wereld toe is aan lekkere koffie waarvan iedereen beter wordt!

CoffeeMeister biedt verschillende koffies aan voorzien van het Fairtrade keurmerk. Of je nu op zoek bent naar Espressobonen of Snelfiltermaling. Ga snel naar onze Fairtrade pagina en bekijk ons Fairtrade aanbod.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.