Is koffie nu gezond of slecht voor je?

Is koffie nu gezond of slecht voor je?

Vraag jij je wel eens af wat cafeïne precies met je doet? Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in andere producten. Is koffie goed of slecht voor je en komt dit door de cafeïne? De koffie-experts van CoffeeMeister leggen het je graag uit.

Cafeïne en koffie

Ken je dat gevoel dat als je ‘s ochtends wakker wordt je eerst een kopje koffie nodig hebt om wakker te worden? Of misschien heb je soms last van een after dinner dip. Even een espresso erin en dan voel je je gelijk een stuk beter!

Herkenbaar? Dit komt dan hoogstwaarschijnlijk door de cafeïne. Die heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een verhoogde concentratie hebben na het drinken.

Hoeveel cafeïne zit er in koffie?

In Nederland drinken we best veel koffie, gemiddeld zitten we op 5 à 6 kopjes per dag. Het cafeïnegehalte van één kopje koffie hangt af van hoe je de koffie zet. Koop jij altijd koffiebonen, drink je graag koffiecapsules of ben je meer van de snelfiltermaling? Per product verschilt de verhouding cafeïne.

Daarnaast hangt het ook af hoe je je koffie drinkt. Drink je liever een sterke espresso, cappuccino of een romige latte macchiato? Al deze factoren bepalen de hoeveelheid cafeïne in jouw kopje koffie.

Hoeveel mg cafeïne in koffie

Wanneer we er vanuit gaan dat je koffie zet met een bonenmachine dan zit in één kop zwarte koffie van 110ml ongeveer 75 mg cafeïne.

  • Koffiebonen: 75 mg cafeïne
  • Oploskoffie: 60 mg cafeïne
  • Snelfilter koffie: 85 mg cafeïne
  • Cafeïnevrije koffie: 3 mg cafeïne

Het stofje cafestol

In koffie zit naast cafeïne ook het stofje cafestol. Dit kan het cholesterol verhogen en teveel hiervan kan de kans op een hartaanval of een beroerte vergroten. Maar dat betekent nog niet gelijk dat koffie echt ongezond voor je is. Je moet alleen niet te veel kopjes per dag drinken.

Hoeveel koffie per dag is gezond? Wij zochten het voor je uit.

Gezondheid en koffie

Sommige mensen drinken een bakje koffie voelen zich gelijk een stuk fitter. Super natuurlijk voor een snelle opkikker. Cafeïne heeft echt maar een paar minuten nodig. Na ongeveer tweeënhalf uur is het effect het sterkst.

Tip: Drink vooral zwarte koffie als je echt even een energieboost nodig hebt!

Waar is koffie goed voor?

Koffie kent een aantal gezondheidsvoordelen. Zo kan het enorm helpen als energieboost bij bijvoorbeeld het sporten. Daarnaast kan het stofje je geheugen, motivatie en alertheid stimuleren. Door af en toe een kop koffie te drinken zou je de kans op hartziektes en diabetes zelfs kunnen verlagen.

Is koffie slecht voor je gezondheid?

Maar is koffie ongezond? De werking van cafeïne in koffie is afhankelijk van heel veel factoren: leeftijd, drink- en rookgewoontes, lichamelijke gesteldheid en de afbraaksnelheid van cafeïne in het lichaam.

De afbraaksnelheid van cafeïne is bij mensen die regelmatig veel koffie drinken hoger dan bij mensen die af en toe koffie drinken. Tevens speelt de individuele gevoeligheid voor cafeïne een rol. Dit is dus altijd persoonlijk.

We raden je niet aan te veel koffie te drinken. Anders kun je je rusteloos voelen en misschien wel duizelig worden. Als je in één keer stopt met koffie drinken kun je lichte ontwenningsverschijnselen ervaren, dit uit zich meestal in lichte hoofdpijn.

Als je niet zo goed tegen de effecten van cafeïne kan maar toch graag een heerlijk kopje koffie wil drinken is decaf koffie een goede oplossing. Probeer de decaf koffiebonen van Barzini eens of de decafé snelfilter van Café de Origen. Toch zit er in cafeïne vrije koffie vaak net zoveel cafestol. Daardoor is het aan te raden ook niet te veel decaf te drinken.

Cafeïne komt ook voor in andere producten

Cafeïne zit niet alleen in koffie. En koffie is niet gelijk altijd ongezond. Als je het maar met mate drinkt. Hieronder hebben we een overzicht met de gemiddelde cafeïne per kopje koffie, thee, cola of pijnstillers.

Hoeveel cafeïne in thee vs. koffie

  • Koffie 75 mg per kopje
  • Cafeïnevrije koffie 3 mg per kopje
  • Thee 17 mg per kopje
  • Cola 20 mg per glas
  • Sommige pijnstillers 50 mg per tablet

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.