Is koffie nu gezond of slecht voor je?

Is koffie nu gezond of slecht voor je?

Vraag jij je wel eens af wat cafeïne nu precies met je doet? En zit cafeïne alleen in koffie of ook in andere producten? En is koffie nu wel of niet verslavend? Lees snel verder!

Koffie en cafeïne

Ken je dat gevoel dat wanneer je ‘s ochtends wakker wordt eerst een kopje koffie nodig hebt om echt wakker te worden. Of heb je soms last van een after dinner dip? Even een espresso en dan voel je je gelijk een stuk beter. Ja? dat komt dan door de cafeïne. Die heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel.

Dus kan je moeilijk wakker worden in de ochtend of heb je soms een dipje achter de laptop? Neem gewoon een heerlijk bakje koffie en je voelt je gelijk een stuk beter!

Hoeveel cafeïne zit er in een kopje koffie?

In Nederland drinken we best veel koffie, gemiddeld zitten we op 5 à 6 kopjes per dag.

Het cafeïnegehalte van 1 kopje koffie hangt af hoe je de koffie zet. Koop jij altijd koffiebonen of koffiecapsules? Of heb jij thuis nog een koffiezetapparaat en koop je snelfilterkoffie? Daarnaast hangt het ook af hoe je je koffie drinkt? Drink je liever een espresso, latte macchiato of toch liever een cappuccino? Zoals je leest zijn er veel factoren die het cafeïne gehalte bepalen.

Wanneer we er van uit gaat dat je een koffie zet met een bonenmachine dan zit in één kop koffie van 110ml ongeveer 75mg cafeïne.

Het effect van cafeïne

Ken je dat gevoel: je drinkt een bakje koffie en je voelt je al heel snel weer fitter?

Fijn hè? Ja cafeïne heeft echt maar een paar minuten nodig. Heerlijk toch? Ongeveer na twee en half uur is het effect het beste. Vooral niet te veel melk en suiker in je koffie als je echt even die boost nodig hebt!

Nu niet te veel koffie drinken, want anders voel je je misschien toch wel wat rusteloos en kan je zelfs een beetje duizelig worden. Als je er niet zo goed tegen kan maar toch graag een heerlijk kopje koffie wilt drinken in de avond, drink dan een decafé. Probeer de decaf bonen van Barzini eens of de decaf snelfilter van Café de Origen.

De werking van cafeïne is afhankelijk van heel veel factoren: leeftijd, drink- en rookgewoontes, lichamelijke gesteldheid en de afbraaksnelheid van cafeïne in het lichaam. De afbraaksnelheid van cafeïne is bij mensen die vaak en veel koffie drinken hoger dan bij mensen die af en toe koffie drinken. Tevens speelt de individuele gevoeligheid voor cafeïne een rol.

Als je in één keer stopt met koffie drinken kun je lichte ontwenningsverschijnselen ervaren, dit uit zich meestal in lichte hoofdpijn.

 

Wist je dat cafeïne ook in veel andere producten voorkomen?

 

Koffie                                      75    mg per kopje

Cafeïnevrije koffie                  3     mg per kopje

Oploskoffie                             60    mg per kopje

Cafeïnevrije oploskoffie         3     mg per kopje

Thee                                       17    mg per kopje

Cola                                        20    mg per glas

Sommige pijnstillers               50    mg per tablet

1 reacties

  • Hi CoffeeMeister

    B op

Laat een reactie achter