Waarom is mijn koffie duurder geworden?

Waarom is mijn koffie duurder geworden?

Waarom stijgen de koffieprijzen? 

De koffieprijs is in 2024 flink gestegen, en dat merk je waarschijnlijk in je portemonnee. Of je nu je favoriete koffie in de supermarkt koopt of bij een speciaalzaak, zowel Arabica als Robusta bonen zijn duurder geworden. 

Maar waarom eigenlijk? We leggen je de vier belangrijkste oorzaken uit achter de stijgende koffieprijzen, zodat je precies weet wat er speelt! 

1. Extreem weer in koffieproducerende landen 

Eén van de grootste boosdoeners voor de stijging van de koffieprijs is het weer. Brazilië, ’s werelds grootste producent van Arabica koffie, kampt met droogte en wisselende regenval. Vooral de regio Minas Gerais, een belangrijk gebied voor de Arabica productie, heeft veel minder regen gehad dan normaal. Het gevolg? Minder oogst en dus minder koffiebonen op de markt, wat zorgt voor stijgende prijzen. 

In Vietnam, waar het grootste deel van de Robusta koffie vandaan komt, is de situatie niet veel beter. Daar veroorzaakt een zware droogte een productiedaling van wel 20%. Dit tekort aan Robusta bonen zet extra druk op de wereldwijde koffieprijzen. 

 2. Speculatie op de koffiemarkt 

Het weer is niet de enige schuldige achter de hogere koffieprijzen. Er speelt nog iets anders: speculatie. Beleggers en handelaren kopen enorme hoeveelheden koffie op, in de hoop dat de prijs nog verder stijgt. Dit gebeurt zelfs als er op dat moment genoeg koffie is.  

Vooral door slimme computeralgoritmes en grote investeringsfondsen kunnen de prijzen ineens de lucht in schieten, zonder dat daar een tekort aan koffie voor nodig is.

3. Lage wereldwijde koffievoorraden 

Naast speculatie spelen ook de krimpende koffievoorraden een belangrijke rol. Over de hele wereld zijn er minder Arabica en Robusta bonen dan normaal, en dat komt niet alleen door mislukte oogsten. Er is ook een flinke logistieke chaos gaande, met vertragingen in transport en leveringen. 

Terwijl de vraag naar koffie maar blijft groeien, is er steeds minder beschikbaar. Dat tekort zorgt ervoor dat de prijzen blijven stijgen. Je kunt het vergelijken met een koffieshop waar ineens iedereen binnenstormt, maar er nog maar een paar zakken bonen op de plank staan — dan weet je dat de prijzen omhoog gaan.

4. De invloed van markten 

Wat veel mensen niet weten, is dat de koffieprijs niet op zichzelf staat. Er speelt nog iets anders mee: andere markten. Zo heeft de prijsstijging van Robusta koffie in Vietnam er bijvoorbeeld voor gezorgd dat veel koffiedrinkers overstappen op Arabica.  

Maar ja, als iedereen Arabica wil, stijgt die prijs natuurlijk ook. Het is alsof je favoriete product uitverkocht is, dus kies je het alternatief, maar daar heeft ineens iedereen hetzelfde idee.  

Daarnaast spelen ook stijgende prijzen van andere producten, zoals cacao, mee in de algemene marktbeweging. Alles hangt een beetje samen. 

Conclusie: Waarom je meer betaalt voor koffie in 2024 

Uiteindelijk is het een combinatie van factoren waardoor je voor je kop koffie meer betaalt. Extreem weer, speculatie, lage voorraden en zelfs de prijs van andere grondstoffen hebben allemaal invloed op wat jij voor je koffie neerlegt. Het is een perfecte storm die ervoor zorgt dat je favoriete bakkie duurder is dan ooit tevoren. 

Maar goed nieuws! Bij Coffeemeister ontvang je 20% korting op je eerste bestelling. Een perfecte kans om echt lekkere koffie te proberen, zonder te veel te betalen. 

Kortingscode: NEW20

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.