Zo maak je de perfecte cappuccino!

Zo maak je de perfecte cappuccino!

Kan jij ook altijd zo genieten van een lekkere cappuccino of latte macchiato op het terras? Of drink jij je koffie het liefst wanneer je ’s ochtends vroeg wakker wordt? Vandaag geven we je tips hoe je het beste melk kan opschuimen, zodat je thuis op elk moment van de dag kunt genieten van jouw favoriete kop koffie.

Welke melk gebruik je het beste voor het opschuimen?

Voor de perfect opgeschuimde melk is het eerst belangrijk om de juiste melk te gebruiken. Maar hoe maak je nu de juiste keuze als je voor de schappen staat in de supermarkt? Het merk maakt niet zo veel uit, al vinden wij het altijd erg lekker om verse melk te gebruiken, zoals Arla biologische volle melk. Het belangrijkste is dat je altijd volle en koude melk gebruikt, en vooral zelf probeert welke jij het lekkerste vindt. Volle melk smaakt altijd lekker romig. Daarnaast zorgen de vetten in de melk ervoor dat je de melk goed kan opschuimen.

Zullen we beginnen?

Vul de melkkan met de koude melk tot net onder het begin van de melktuit. Is je kan ongeveer voor een derde gevuld? Mooi, dan zijn we goed op weg. Draai de stoomkraan van je machine open en laat deze even stomen totdat je droge stoom krijgt (één tot twee seconden).

Doe vervolgens het stoompijpje in de melkkan, waarbij het uiteinde van het pijpje ongeveer halverwege de diepte van de melk komt. Probeer 1 cm van de kant te blijven, zodat de melk kan draaien in je kannetje en deze egaal kan opwarmen. Nu kun je de kraan helemaal opendraaien, zodat deze op volle kracht stoom kan produceren. Laat nu de kan langzaam zakken, totdat het uiteinde van de stoompijp net onder het oppervlak van de melk is.

Ontstaat er al schuim?

Als het goed is begin je nu te zien dat er schuim begint te ontstaan. Hoor je ook een zacht slurpend geluidje? Dan ben je goed op weg! Belangrijk is nu dat je je kannetje een beetje laat mee zakken met het opkomen van het schuim. Zo zorg je ervoor dat je altijd op de juiste hoogte in de melk blijft om het schuim te maken.

Heb je genoeg schuim?

Als je genoeg schuim hebt doe je het stoompijpje iets dieper in de melk. Beweeg dus je kannetje weer iets omhoog, zodat je de melk kan opwarmen. Verwarm de melk naar ongeveer 70 graden Celsius. Vergeet niet het stoompijpje even schoon te maken met een natte doek.

Barista melk opschuimen

Tip van de Meister!

Voordat je begint aan het opschuimen van de melk is het belangrijk dat je de melk nooit heter laat worden dan 70 graden Celsius. Je wilt natuurlijk wel de lekkerste smaak behouden. Wordt je melk wel heter, dan vervlakt de smaak.

Gebruik je een kannetje van roestvrijstaal? Wij houden altijd onze hand op het kannetje. Wordt het kannetje te warm om vast te houden? Dan houden wij nog 3 seconden vol, zo is je melk precies op de juiste temperatuur.

Zitten er luchtbellen in het melkschuim?

Dit maakt helemaal niet uit! Als je wat grotere luchtbellen in je schuim hebt zitten, tap dan zachtjes met de bodem van je kannetje op je aanrecht of tafel. Wals de melk ook altijd zodat het schuim zich met de melk kan mengen. De bellen zijn als het goed is nu verdwenen en het schuim is nu nog mooier. Je bent nu helemaal klaar om je “perfecte“ cappuccino of latte macchiato te maken!

Tip van de Meister:

Voor een heerlijke cappuccino is de koffie natuurlijk onwijs belangrijk. Probeer eens Redbeans GoldDeze krachtige koffie geeft je een heerlijk romige cappuccino, met hinten van rood fruit en chocolade.

En nu blijft er nog maar één ding over… Oefenen!  Want oefening baart kunst! Deel je “perfecte” cappuccino met ons op social media, wij vinden het geweldig om jullie creaties te zien.

Wil je ook graag de eerste stappen leren om van die leuke figuurtjes te maken in je cappuccino? Houd onze pagina op Instagram in de gaten voor nog meer leuke tips en tricks van de Meister. 

Meer blogs lezen? Dat kan hier

 Cappuccino na het melkopschuimen

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.