Koffie bewaren, zo doe je dat!

Koffie bewaren, zo doe je dat!

Hoe kan ik het beste mijn koffie bewaren? Zit er verschil in koffieverpakkingen? Een vraag die ons vaak gesteld wordt. Over het bewaren van koffie valt veel te vertellen, zeker als je de smaak en aroma van je heerlijke koffie niet wilt verliezen.

Welke verpakking is het beste voor koffie?

First things first, om je koffie zo lang mogelijk vers te houden is het belangrijk dat er zo min mogelijk vocht, zuurstof, warmte en licht bij komt. Bij CoffeeMeister nemen we de tijd voor het brandproces en het laten rusten van de koffie na het branden. We verpakken de vers gebrande bonen in zakken met een aromaventiel. Dit ventiel is niet bedoelt om het heerlijke aroma te ruiken, maar het zorgt ervoor dat de bonen kunnen ontgassen en op adem kunnen komen, zonder dat er zuurstof bijkomt. Je bonen blijven dus vers. Verpak je bonen in een vacuümverpakking, dan kan de koffie niet verder ontgassen en is de smaak minder lekker. Koffiebonen verliezen minder snel aroma dan voorgemalen koffie, maar ook bij bonen is een beetje smaakverlies na het openen van de zak onvermijdelijk. De verpakking is stap één, maar hoe kun je nou zelf je koffie het beste bewaren?

Koffie bewaren in mijn koffiemolen

Vaak staat er bovenop je koffiemolen een hopper waar je je espressobonen in kunt doen. Echter kunnen espressobonen niet zo goed tegen licht, lucht en vocht. Dit is dus niet de juiste plek om de bonen te bewaren. Licht, lucht en vocht zorgen voor een snel verlies van aroma, body en smaak.

Tip: Meet in de ochtend het aantal kopjes koffie af, en doe de koffiebonen in je koffiemolen. Zo voorkom je dat je voor meerdere dagen koffie in je koffiemolen doet en dat de espressobonen hun aroma verliezen.

Koffie bewaren in een koffiebus

De koffiebus, wie heeft dit nu niet in de keuken staan? Maar verliest de koffie nu geen aroma in een koffiebus? Dat klopt. Het is voor zowel koffiebonen als gemalen koffie niet verstandig om het uit de verpakking te halen. Wanneer de koffie in aanraking komt met lucht, veroudert de koffie snel en verliest het zijn aroma en verfijnde smaak.

Maar wat doe je nu met die leuke koffiebussen in je keuken? Geen nood, je kunt zeker de koffie erin bewaren. Zorg ervoor dat de verpakking goed dicht zit en stop deze in zijn geheel in je leuke koffiebus. En als je dan de koffiebus op een donker plekje in je keuken zet, dan bewaar je je koffie helemaal goed!

Koffie bewaren in de vriezer

Koffie bewaren in de vriezer, kan dat? Het antwoord is ja, zeker! Zorg wel dat je de koffie in kleine, luchtdichte plastic zakken doet. Het allerbelangrijkste is dat je de bonen niet eerst moet laten ontdooien, maar je ze gelijk kunt malen. Vries de bonen dus in kleine porties in. Laat je de koffiebonen wel eerst ontdooien, dan ontstaat er condens. En juist vocht wil je niet bij die heerlijke koffiebonen hebben. Vocht zorgt namelijk voor versnelde veroudering van je bonen. De bonen die je uit de vriezer hebt gehaald, kun je niet meer opnieuw invriezen. Gelukkig geen enorm probleem, want dan drink je toch een extra bakje koffie?

 

Koffie bewaren

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.