Hoeveel gram koffie per kopje?

Hoeveel gram koffie per kopje?

Hoewel smaken verschillen, is er een gouden regel voor de hoeveelheid koffie per kopje. In het onderstaande artikel gaan we in op de hoeveelheid gram je per kopje nodig hebt, voor zowel een espresso, lungo als een ‘normale’ kop koffie.

De perfecte verhoudingen

De perfecte verhouding is 7 tot 9 gram per kopje. Het maakt dan niet uit of je een espresso, lungo of ‘normale’ kop koffie gaat: voor alle drie deze soorten koffie geldt dezelfde hoeveelheid.

Meerdere kopjes zetten en de verhouding koffie/water

Ga je een pot met koffie zetten, of zet je meer kopjes tegelijk? Hou dan de verhouding van 7 tot 9 gram aan per 125 ml. Hieronder staat een handig overzicht.

2 koppen koffie (250ml)

14-18 gram koffie

4 koppen koffie (500ml)

28-36 gram koffie

6 koppen koffie (750 ml)

42-54 gram koffie

8 koppen koffie / pot koffie (1 liter)

56-72 gram koffie

 

grammage

Hoeveel koffiebonen per kopje?

Ga je met de hand malen en heb je geen weegschaal bij de hand? We krijgen vaker de vraag hoeveel koffiebonen er nu precies in 7 tot 9 gram gaan. Een koffieboon weegt doorgaans 0,11 gram. Als je tussen de 60 en 80 koffiebonen aanhoudt, zit je dus goed!

Hoeveel filterkoffie per kopje?

Ook voor filterkoffie gelden dezelfde verhoudingen van 7 tot 9 gram. Handige tip: een afgestreken filterkoffieschep is vaak precies 7 gram. Houd je van wat sterkere koffie? Doe er in dat geval nog een heel klein schepje bij.

Ontdek je eigen smaak

Ondanks de ‘gouden regel’ is het natuurlijk ook je persoonlijke voorkeur die meespeelt in de perfecte verhoudingen. Probeer daarom zeker eens wat meer of minder koffie en ontdek wat voor jou het lekkerst smaakt.

En ben je wel eens toe aan een andere smaak koffie? Bekijk dan ons ruime assortiment van koffiebonen, filterkoffie en capsules in de officiële webshop van de CoffeeMeister!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.