Je staat er bij het drinken van je dagelijkse ochtendkoffie vast niet bij stil. Maar hoe wordt koffie eigenlijk gemaakt? Hoe groeit zo’n koffiebes uit tot dat heerlijke bakkie? Dit is iets wat veel mensen niet weten. Wij nemen je mee in het hele proces: van de oorsprong, tot hoe koffie wordt gemaakt.
Hier komt koffie vandaan
De wetenschappelijke benaming voor de koffieplant is Coffea. Coffea behoort tot de sterbladigenfamilie of rubiaceae, en bestaat uit meer dan 60 variëteiten. Alle soorten komen van origine uit tropisch Afrika. Koffie wordt tegenwoordig in meer dan zeventig landen rond de evenaar verbouwd. Bekende koffielanden zijn Brazilië, Colombia, Vietnam, Costa Rica, Uganda en Ethiopië. Koffielanden liggen vrijwel allemaal tussen de 25 graden noorderbreedte en 30 graden zuiderbreedte. Deze strook wordt ook wel aangeduid als de ‘coffee belt’ of ‘Koffiegordel’.
De Koffiegordel
De Koffiegordel bestaat uit alle landen in de tropen. Koffieplanten houden namelijk van een lekkere temperatuur van tussen de 15 en 30 graden Celsius, en een hoge luchtvochtigheid. In het gebied rond de evenaar zijn deze omstandigheden ideaal. Vrijwel alle landen in de tropen verbouwen de koffieplant en daarom wordt er gesproken over De Koffiegordel.
Elk land heeft zijn eigen klimaat en ook de grond waar de koffie groeit is overal anders. Hierdoor krijgt elke koffie zijn eigen specifieke smaak. Op de eerste kaart kun je dit goed zien.
Ben jij nou benieuwd hoe de koffie wordt verbouwd? Houd onze blogs en nieuwsbrieven in de gaten voor deel twee.