Hoe maak ik de perfecte espresso?

Hoe maak ik de perfecte espresso?

Hoe maak ik de perfecte espresso? Deze vraag krijgen we aan de lopende band. Espresso is de basis van vele verschillende soorten koffies. Of je nu een liefhebber van latte macchiato’s bent, of je begint je dag liever met een cappuccino; de basis is áltijd een espresso. Het zetten van een perfecte espresso hangt van vele verschillende factoren af. Met onze tips word jij een geweldige at-home barista!

Perfecte espresso

Wanneer je een pistonmachine hebt, heb je behoorlijk veel invloed op de smaak van je espresso. Met een volautomaat kan je in mindere mate zelf bepalen hoe je espresso smaakt. Wij adviseren dan altijd om de maalgraad op zijn fijnst te zetten.

Even uitgaande van een pistonmachine, Let’s go!

 1. Vul de filterhouder met 10 gram gemalen koffie. Maal de koffie altijd net voor dat je je espresso wilt zetten. Doe dit nooit van tevoren, want dan verliest de koffie zijn versheid.
 2. Verwijder wanneer je de gemalen koffie in de filterhouder hebt gedaan altijd even met je vingers de koffierestanten aan de zijkanten van de houder.
 3. Nu komt het belangrijkste gedeelte: let er goed op dat de koffie gelijkmatig verdeeld is. Is dit ongelijkmatig gedaan, dan heeft dit behoorlijk veel invloed op de extractie. Gebruik altijd een tamper om de koffie gelijkmatig te verdelen. De tamper mag je echt stevig aandrukken (wij zeggen altijd tussen de 20 en 25 kg druk zetten). Draai de tamper een keer rond en check of de koffie gelijkmatig verdeeld is. Is het niet gelijk de eerste keer? Dit maakt helemaal niet uit. Door dit te blijven oefenen wordt het steeds makkelijker.
 4. Check altijd even voordat je je espresso wilt zetten of de randen nog steeds schoon zijn.
 5. Heb je alle instellingen goed staan?
 6. Warm je kopje van tevoren op. Heb je geen opwarmplaat? Dit is geen enkel probleem, verwarm je kopje dan even met heet water.
 7. Voor een heerlijke espresso heb je 30 ml water nodig.
 8. Belangrijk is uiteraard de doorlooptijd. Je doorloopsnelheid moet tussen de 25 en 28 seconden liggen, inclusief de drie seconden opstartfase.

En nu is het tijd om te genieten van je heerlijke espresso! Laat je espresso nog wel even een klein beetje afkoelen. Rond de 65 graden is je koffie pas echt klaar om gedronken te worden.

Doorloopsnelheid van de espresso

Probeer in het begin echt goed op de doorloopsnelheid letten, eventueel met een stopwatch erbij. Is je doorloopsnelheid korter dan 25 seconden? Dan worden de aroma’s niet goed meegegeven, waardoor je een lichte cremalaag krijgt en de koffie erg slap smaakt.

Onze tip: kijk eens naar de maalgraad, want die is waarschijnlijk te grof. Is je doorloopsnelheid langer dan 30 seconden? Dan is je maalgraad te fijn, en krijg je een donkere cremalaag waardoor je koffie behoorlijk sterk en bitter smaakt. Probeer dus altijd je espresso te zetten tussen de 25 en 30 seconden. Zo krijg je een mooie bruine cremalaag en zijn de smaken goed in balans (altijd leuk om te kijken welke hinten of tonen jij uit de koffie kan halen).

Koffiebonen

Uiteraard is er nog één ontzettend belangrijk punt, eigenlijk het allerbelangrijkste. Je kan uiteraard dat heerlijke kopje espresso niet zetten zonder de koffiebonen! Goede bonen zijn ontzettend belangrijk. Vandaar dat wij een top 3 hebben gemaakt van de koffiebonen die voor de allerbeste espresso resultaten zorgen.

 1. Manetti Rosa
 2. CoffeeMeister Dark Roast
 3. Barzini Como

Bestel vandaag en je hebt de koffie binnen 2 werkdagen thuis. Profiteer nu zelfs van gratis verzending vanaf 20 euro!

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.