Alles over koffiebranding

Alles over koffiebranding

Voordat we heerlijk van onze favoriet koffie kunnen genieten is er al een hoop gebeurd. Een onmisbaar onderdeel van het productieproces is het branden van de koffiebonen. Benieuwd hoe wij onze koffiebranden bij CoffeeMeister? Lees hier alles over koffiebranding.


Ongebrande koffiebonen

Voor het branden is de rauwe koffieboon grijsgroen, taai en geur- en smaakloos. Het branden van de koffieboon is een essentieel onderdeel van het koffieproductieproces.

Koffiebonen branden – Het proces


Koffiebonen branden – Het proces

De (ongebrande) koffiebonen worden verwarmd om tot de smaakvolle, bekende bruine koffieboon te komen. Dit gebeurt doorgaans in een grote ton. In de ton worden de koffiebonen in beweging gehouden tijdens het branden om de temperatuur gelijkmatig te verdelen.Wat gebeurt er met de koffiebonen tijdens het brandingsproces? 

  • De koffieboon verkleurt van groen naar bruin
  • De koffieboon verliest vocht
  • Aroma’s ontwikkelen zich
  • De bekende koffiegeur ontstaat
  • De natuurlijke suikers in de koffieboon karamelliseren
  • De koffieboon wordt ongeveer twee keer zo groot

De methode, temperatuur en duur van de branding hebben veel invloed op het aroma en de smaak van het eindproduct. Elke koffiesoort vraagt om een andere behandeling. Dit heeft onder andere te maken met de herkomst, het klimaat in het land van herkomst en de natuurlijke aroma’s van de boon.


Slow roast – Wat is langzame branding?

De meeste koffies worden op de moderne wijze gebrand. Een andere en meer ambachtelijke techniek om de koffiebonen te bereiden is het zogenaamde roosteren. Eigenlijk is dit langzame branding, vandaar de term slow roast.
Bij een slow roast worden de koffiebonen langzaam gebrand op een relatief lage temperatuur. Op die manier kan de smaak van de koffie optimaal ontwikkelen.

Wil je meer weten over Slow roast koffiebranden? Lees dan hier verder...

Koffiebonen


Bij CoffeeMeister branden we alle koffiebonen slowroast

Zo ben je altijd verzekerd van een overheerlijk kopje koffie. Benieuwd naar de verschillende melanges?

Bekijk hier ons assortiment.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.