Het verschil tussen Arabica en Robusta.

Het verschil tussen Arabica en Robusta.

Ben jij benieuwd wat het verschil is tussen Arabica en Robusta bonen? Na het lezen van de blog kan jij voortaan het verschil zien tussen deze twee koffiebonen, en je krijgt ook  antwoord op de vraag: is 100% Arabica  beter dan een melange waar ook Robusta bonen in zit?

Hoe zie je het verschil tussen een Arabica en Robusta boon?

Er zit zeker verschil in de vormen van de Arabica en Robusta  boon. Misschien zie je het niet gelijk, maar wij weten zeker dat jij met een paar tips de verschillen ook kan zien. Als je een Arabica koffieboon (links) en een koffieboon van het soort Robusta (rechts) naast elkaar houdt, is het eerste wat je opvalt het verschil in grootte: de Arabica boon is gemiddeld genomen 30% groter.

Arabica vs Robusta

Daarnaast heeft de Arabica boon ook een andere vorm. Hij is veel ovaler, terwijl de Robusta boon vrijwel altijd mooi rond is. Het  derde verschil waaraan je de bonen kunt herkennen, is de nerf. De Arabica boon heeft een kromme nerf, of een nerf die een beetje in een s vorm loopt. De Robusta boon daarentegen heeft altijd een rechte nerf.  En tenslotte is er een duidelijk verschil in kleur. De Robusta boon is vaak lichtbruin en de Arabica vaak blauw/groen.

Wat is het verschil in smaak tussen de Arabica en Robusta?

Het allergrootste verschil  tussen een Arabica en Robusta boon zit ’m in de smaak. Arabica bonen geven een verfijnde, vaak fruitige en zoete smaakbeleving. Terwijl de Robusta bonen meestal een krachtige aardse smaak en volle body geven aan de koffie en daardoor vaak ook wat bitterder smaakt.

 Controle van de branding

Hoe wordt Robusta gebruikt? Vaak door te melangeren!

Circa 70% van de totale wereldproductie van koffiebonen bestaat uit Arabica. De rest zijn voornamelijk Robusta bonen, met als doel te melangeren.

Melangeren is het proces waarin koffiebonen van verschillende komaf worden gemengd om zo tot een bepaald smaakprofiel te komen. Bij CoffeeMeister zijn wij soms uren bezig om een nieuwe melange samen te stellen. Pas als we allemaal enthousiast zijn hebben we een nieuwe melange!

Tijd maakt voor ons niets uit, helemaal niet als we aan het branden zijn, want langzaam is lekkerder! Het melangeren is een continue bezigheid, omdat elke oogst anders is. Door goed te blijven melangeren en proeven, kunnen wij onze kwaliteit en smaak constant houden, zodat onze koffie elke keer wel hetzelfde smaakt.

Wij Nederlanders houden vooral  van een stevig bakje koffie. Lekker bitter maar niet te zuur: we noemen dat ook wel rins. Een zuurtje, zoals bijvoorbeeld die van een limoen, vind je vaak terug in de Arabica boon. Om te zorgen dat dit niet de overhand krijgt, melangeren we dan met Robusta, zodat een volle smaak en een goede body te boventoon voert. Ook met het branden van de koffie kunnen we deze smaken sturen.

De cremalaag bij Robusta en Arabica

Ook de cremalaag verschilt, wanneer je een 100% Arabica gebruikt of juist een melange met Robusta. Arabica  bonen bevatten minder vetten dan Robusta bonen en ook de manier van verwerken heeft hier invloed op. Arabica bonen worden op een andere manier verwerkt, waardoor er minder suikers en oliën in de boon blijven zitten. Suikers en oliën zorgen juist voor een betere en dikkere cremalaag. Ben jij daar fan van? Kies dan zeker voor een melange met Robusta.

Hoe zit het dan met het verschil in cafeïne?

De hoeveelheid cafeïne van een Arabica en Robusta boon verschilt ook enorm. Een leuk feitje: een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen ziektes en ongedierte. De Robusta plant groeit op lagere hoogtes, waar meer ziektes en ongedierte voorkomen. De Arabica plant groeit veel hoger, hoeft zichzelf minder te beschermen, en heeft daardoor een lager cafeïnegehalte.

Plantage koffiebes

En het verschil in kwaliteit? Is 100% Arabica beter dan een koffie die gemelangeerd is met Robusta?

Het eerlijke antwoord is: JA, Want in de basis  geeft een Arabica een betere en mooiere koffie. Alleen de vraag is wat vind je lekker qua koffiesmaak?

Door de twee koffiebonen te melangeren ontstaan er juist hele mooie smaken en nuances. Die smaken en nuances kan je soms niet met een 100% Arabica bereiken. De Robusta boon kan zelfs net dat ene smaakverschil geven waardoor de koffie net wat lekkerder wordt. Hou jij van een sterk, volle body met donkere chocolade tinten? Kies dan zeker voor een koffie met een beetje Robusta erin!

Kies je voor 100% Arabica, dan heb je een verfijnde en zoete smaakbeleving. Hoe meer Robusta je toevoegt, hoe sterker en  aardser de smaak. En vergeet de extra cafeïne niet, die zeker in de ochtend erg van pas kan komen ;-).

De twee soorten koffiebonen gaan ook prima samen. Sterker nog, de combinatie is erg gewild. Een blend van deze twee bonen zorgt zowel voor een krachtige lungo of een fantastische cappuccino.

Ben jij er aan toe om een nieuwe koffie te proberen?

Bij CoffeeMeister hebben we een uitgebreid aanbod met maar liefst 60 verschillende melanges aan espressobonen. Van 100% Arabica koffiebonen tot melanges waar de Robusta toegevoegd is. Heb jij je keuze al gemaakt?

 

Terug naar blog

1 reactie

Leuk en interessant om te lezen voor de echte koffie liefhebber.

Peter

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.